Before went to the oven
Freshly baked!
Not even 5 mins.
For those who wanted to try... here is the recipe.
Bahan-bahan ( 8 biji bun )
- 200 gram tepung roti or high protein flour
- 50 gram tepung gandum
- 150 ml susu segar ( kalau takde buleh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis)
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu besar susu tepung
- 2 sudu besar butter
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil yis
Cara-cara
Masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 8 atau 10 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar. Biarkan naik sekali lagi, spray dengan air dan tabur sedikit permukaan doh dengan gula. Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.
P/s:Masa membakar terpulang pada oven masing2. Bole dikurangkan dan ditambah
Untuk mendapatkan permukaan doh yang licin dan tidak kering pastikan permukaan bun tadi ditutup dengan alumunium foil, selepas 10 minit masa dibakar baru buka alumunium foil tu dan biar permukaaan nye perang. Bila baki masa membakar ade lebih kurang 2 minit buka pintu oven dan glis dengan marjerin dan bakar semula hingga selesai. Harap tips saya ni dapat membantu....Enjoy ya!
And mine I didn't use any bread flour or bread improver. Just used plain old tepung gandum.. Still lembut and sedap. Maybe the texture a bit different. The taste I guessed should be similar.
Do try them.. I fell in love on the first bite.. hehe
Signing off,
No comments:
Post a Comment